KoffieToko & #durftevragen

IMG_20180223_122629737_HDR“Hoe is het met de KoffieToko?” De afgelopen maanden kan ik nergens komen zonder dat iemand me deze vraag stelt. In de winter hebben wij als Leven in Laak een aanvraag ingediend over een plan dat al jaren in onze gedachten rondzwierf: het starten van een plek aan de Goeverneurlaan waar je een heerlijke cappuccino kan drinken met Lakers uit de buurt. Een plek waar mensen makkelijk binnen kunnen lopen en wat een gezellige en hippe uitstraling heeft, een beetje als thuiskomen in je buurt. In Laak is dat als nieuwkomer nog niet zo makkelijk namelijk, de buurt is zo kleurrijk en divers, wat moet je kiezen en waar voel je je thuis? Toen ik – vier jaar geleden al weer – als pionier hier in Laak begon was dit ook de vraag die veel mensen die ik sprak mij stelden: waar kan je hier in Laak nou
gaan koffie drinken!? En koffie is toch wel zo’n beetje de taal van de liefde van onze tijd.

Maar hoe het gaat dus? Sinds de toekenning pionieren we rustig (vrij hectisch eigenlijk) verder met het schrijven van businessplannen, het maken van begrotingen, het uitvogelen van de marge op een cappuccino, vacaturetekst schrijven, de wetgeving rond arbeid, horeca eisen en natuurlijk hoeveel kopjes koffie verkocht moeten worden om quitte te draaien. Om maar een paar dingen te noemen. Zelf ben ik best brutaal en stel ik vooral steeds vragen. Ze zijn allemaal eigenlijk een variatie hierop: “ik heb een probleem, kan je misschien meedenken?” Bijvoorbeeld over de vraag wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goede cappuccino en zo groeien er vanzelf allerlei verbindingen en delen mensen wat zij hebben en worden zij vervolgens ook deel van het idee.

In de afgelopen maanden hebben we heel veel kennis opgedaan en wat me stil maakt is hoeveel mensen binnen en buiten Laak ons willen helpen, gul zijn, meedenken, meelezen en enthousiast worden. Ze delen hun kennis en ervaring wat betreft horeca en koffie. En steeds komen we weer een stap verder. Maar ook over ondernemen en fondsenwerven, een jaarbegroting, meerjarenbegroting, maandbegroting en een break-even point.
Dit heb ik allemaal in ieder geval zelf nooit op mijn kerkelijke opleiding gehad –kerkzijn en ondernemen is een vrij nieuwe sport – en toch past dit helemaal bij kerkzijn in deze tijd: dichtbij en doordeweeks en samen. Vinden waar de Geest waait en aan het werk is, samen het leven delen, het goede uitproberen en vaak opnieuw beginnen. Pionieren kan je niet alleen.

Het gaat heel snel en toch ook te langzaam en graag vraag ik jullie ook om mee te denken. Kennen jullie nog mensen die graag willen leren om barista te zijn (vier uur in de week) en nog belangrijker wie weet er een goede locatie aan de Goeverneurlaan? We zijn hard op zoek en alle hulp is super welkom! We houden jullie op de hoogte, ideen of vragen horen we heel graag.

Laakse groet van Petra!